Printer Friendly Version Амбасадор дао изјаву за Прес ТВ @ 16 August 2018 12:39 PM

Амбасадор је дао изјаву иранској Прес ТВ за време одржавања утакмице иранске варијанте пола, такозваног Чогана, који је постао део нематеријалне културне баштине Ирана на 12. седници Међувладиног комитета за очување нематеријалног културног наслеђа и као такав ушао на листу УНЕСКО-а. Рекао је, између осталог, да је спорт веома важан за свако друштво и да се кроз спорт лакше успостављају и одржавају односи између различитих народа, што помаже да се решавају и неки други проблеми који нису из области спорта. Амбасадор је истакао да Иран има чиме да се поноси и да је данашња утакмица најбољи пример за то и доказ да Иран има шта да покаже свету.
Чоган је традиционална коњичка игра праћена музиком и приповедањем. Има историју од преко 2.000 година у Исламској Републици Иран. Чоган укључује главну игру, одговарајућу музичку представу и приповедање. То је културни, уметнички и спортски догађај и има снажно присуство у литератури, приповедању, рукотворинама и украсима.
Након утакмице, представник Поло федерације Ирана показао је ергелу коју поседују и све терене на којима се обављају обука и тренинг, не само за чоган, већ и за остале коњичке спортове.